6 Aplikasi Kamera Terbaik

Penggunaan telefon bimbit sudah semakin meluas zaman ini. Bukan lagi sebagai alat komunikasi semata. Dengan aplikasi yang bagus telefon bimbit kita boleh mengambil alih tugasan meng’edit’ gambar di komputer. Dengan telefon bimbit, fungi kamera dan komputer telah disatukan di dalam sebuah peranti mini.

  1. SNAPSEED
  2. ADOBE LIGHTROOM
  3. CAMERA ZOOM FX
  4. HDR CAMERA PRO
  5. VSCO CAMERA
  6. AUTOSTICH PANORAMA PRO

p/s : jangan lupa LIKE & SHARE posting ini kepada rakan-rakan korang ya! Semoga bermanfaat!


1. SNAPSEED

Snapseed mampu memberikan share foto melalui email, Google+ dan macam-macam lagi. Auto Correct features yang padu. Selain itu apps ni PERCUMA dan mampu memberikan pengalaman berfoto yang luar biasa. Antara features lain yang disajikan untuk korang adalah option colouring yang menarik, black and white mode dan juga pengurusan white balance yang awesome!

HDR SCAPE filter dia abang malas nak ulas sebenarnya. Dengan 4 jenis option HDR yang memiliki kelebihan tersendiri mampu memberikan hasil foto yang menakjubkan dan lebih hidup.

Harga: PERCUMA (Android Versi : 4.0 atau lebih baru)


22540159_2002570466653866_8794092538417895820_n

2. ADOBE LIGHTROOM

Adobe bukanlah nama baru dalam industri manipulasi dan photo editing lagi. Jika korang adalah penggemar fotografi, memang tak boleh nak lari dari brand ni. Apps ini tersedia dalam bentuk mobile apps samada dalam iOS mahupun android

Adobe telah menambahkan beberapa features terbaru untuk pengguna iOS seperti split toning, dan sebagainya. Bagaimana dengan pengguna Android pula


Pada versi terbaru Adobe Lightroom, sebuah feature baru telah ditambahkan, agar aktiviti retouching foto mampu dilakukan dengan lebih profesional, dan paling penting mobile. Sangat berbaloi-baloi terutama mereka yang perlukan kerja retouching yang pantas dan menjimatkan masa. Lagi-lagi kalau korang kaki travel!

Juga apps foto ini mampu membuat editing untuk file yang berformat RAW. Sejak awal munculnya OS Lollipop, Google telah membuat device Android yang mampu mengabadikan gambar dalam format RAW. Dan ini tiada dalam iOS. huhuhu

Harga : PERCUMA


22406306_2002570499987196_5540512262936721093_n

3. CAMERA ZOOM FX

Ini lah aplikasi kamera android paling populer yang layak menerima penghargaan sebagai “aplikasi kamera terbaik untuk android”. Ada banyak features editing gambar yang ditawarkan oleh apps ni.

Apps ini menyediakan features yang mampu memuaskan nafsu pemotretan smartphone korang.

Aplikasi ini dilengkapi dengan burst shot mode yang super cepat sehinggakan mampu membidik 10 tembakan dalam sesaat.

Geo tagging foto, White balance tweaking, silent photo shoot, Auto-focus stable shot meter, dan animasi shutter antara features menarik yang korang sendiri boleh explore.

HARGA : USD2.99


22449943_2002570553320524_3544656554488930829_n

4. HDR CAMERA PRO

Seakan-akan menggunakan kamera DSLR dengan kualiti HDR jika korang menggunakan “Pro camera HDR”. Itulah kekuatan setelah menggunakan HDR Camera Pro. Team development aplikasi ini dengan bangga melepaskan HDR android apps pertama di dunia. Dengan aplikasi kamera terbaik android ini, korang dapat mengambil gambar HDR beresolusi tinggi yang menakjubkan.

Aplikasi ini sesuai untuk jenama seperti Motorola, Samsung dan HTC. Jika handphone anda LG, Sony atau beberapa perangkat lain, kemungkinan korang akan mengalami beberapa masalah incompatible dengan apps HDR Camera Pro.

Harga : RM6.52


5. VSCO CAMERA

Salah satu aplikasi kamera terbaik yang korang boleh download secara PERCUMA untuk foto editing Android. Aplikasi kamera ini menjadikan pengguna mampu memberikan berbagai efek yang berbeza untuk hasil foto yang berkualiti. Dengan sentuhan colour grading yang memorable, sentuhan klasik dan rakaman memori indah, memang VSCO Cam adalah apps yang berbaloi untuk ada dalam koleksi smartphone korang.

Harga: PERCUMA (Android Versi 4.0 atau lebih baru)

 

 


22489978_2002570626653850_4912999161974561434_n

6. AUTOSTICH PANORAMA PRO

Di antara aplikasi kamera terbaik untuk android, Autostitch Panorama Pro adalah aplikasi panorama berkualiti tinggi. Sesuai untuk korang yang travel ke tempat-tempat senibina dan nature yang menarik. Memang berbaloi untuk korang install dalam smartphone. Dimaklumkandapat mengambil efek panorama hingga 20 mega pixel wide-angle.
fitur

Harga: $ 1.99 (Android Versi 4.0.3 atau lebih baru)

 


 

Comments

comments